Przepisy

Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami

Zapach pierogów z kapustą i grzybami to jeden z zapachów mojego dzieciństwa. Kiedy byłam mała, co roku na wigilijnym stole gościły one, własnoręcznie lepione przez moją Babcię. Mam to szczęście, że do dnia dzisiejszego nic się nie zmieniło. Ja natomiast po kryjomu próbuję dogonić ten niedościgniony ideał.

Z przepisu wychodzi około 200 pierogów.

Farsz

Składniki

  • 2 kg kiszonej kapusty
  • 4 małe cebule
  • 2 głębokie talerze suszonych grzybów
  • ok. 8 łyżek tłuszczu z gęsi
  • masło i tłuszcz z gęsi do smażenia
  • 4 liście laurowe
  • 6 sztuk ziela angielskiego
  • majeranek
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

Grzyby zalewam wrzątkiem i zostawiam na ok. 30 minut, żeby zmiękły. Następnie wodę po grzybach odlewam do osobnego naczynia (przyda się później). Cebulę i grzyby kroję w drobną kostkę.

Kapustę siekam na drobne kawałki. Umieszczam w wysokim garnku, zalewam wodą, dodaję liście laurowe, ziela angielskie i gotuję ok. 15 – 20 minut. Po tym czasie, odlewam wodę z kapusty i wyjmuję wszystkie liście laurowe i ziela angielskie.

W garnku żeliwnym (lub innym) delikatnie podsmażam na maśle do zeszklenia cebulę, następnie dodaję grzyby, trochę tłuszczu gęsiego i smażę jeszcze chwilę, mieszając. Do cebuli i grzybów dodaję kapustę. Całość smażę na małym ogniu, cały czas mieszając. Dodaję ok. 8 łyżek smalcu gęsiego i pół szklanki wody po grzybach. Przyprawiam majerankiem, solą i pieprzem. Farsz powinien być dobrze doprawiony, ponieważ gotowanie pierogów trochę go zjałowi.

Ciasto

Składniki

  • 1,5 kg mąki pszennej
  • 6 żółtek
  • 150 g roztopionego masła
  • 3 szklanki ciepłej wody

Sposób przygotowania

Do roztrzepanych żółtek dodaję pozostałe składniki i wyrabiam ciasto. Powinno być miękkie i plastyczne.

Na blacie oprószonym mąką, rozwałkowuję cienko ciasto na grubość ok. 1-2 mm, ale tak żeby nie prześwitywało. Szklanką wycinam koła, a na nich układam farsz. Zlepiam boki ciasta, formując pierogi.

Pierogi gotuję w posolonej wodzie z dodatkiem oleju lub masła do momentu wypłynięcia na wierzch. Przed zamrożeniem smaruję pierogi olejem, co zapobiega ich zlepieniu.

Smacznego!

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *