Przepisy

Pierniczki

Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na świąteczne, korzenne i kruche pierniczki. Wychodzi ich całkiem sporo. Ciężko je zliczyć, ponieważ znikają jeszcze szybciej niż się je robi. Wypieczcie sobie magię świąt! Smacznego!

Ciasto

Składniki

  • 800 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 400 g miodu
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki sody
  • 50 g korzennej przyprawy do piernika
  • 2 łyżki kakao

Sposób przygotowania

Masło i miód roztapiam w rondelku do połączenia. W dużej misce umieszczam pozostałe składniki, do których dodaję roztopione masło i miód. Wyrabiam ciasto, owijam folią i chłodzę przez około 3 godziny lub tak długo, aż ciasto stwardnieje.

Następnie rozwałkowuję ciasto na grubość około 3 mm i za pomocą foremek do pierników wykrawam przeróżne kształty i wzory.

Przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę w 180 stopniach (góra dół) przez około 10 minut. Długość pieczenia najlepiej dostosować do piekarnika oraz grubości pierniczków.

Lukier

Składniki

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki gorącej wody

Sposób przygotowania

Do cukru pudru dodaję gorącą wodę i mieszam do uzyskania jednolitej masy. Lukier powinien być gęsty, jego konsystencję można regulować dodatkową łyżką wody lub cukru pudru.

Lukier nakładam na ostudzone pierniczki za pomocą pędzelka lub wykałaczki, jeżeli chcę narysować wzorki.

Pierniczki najlepiej przechowywać w metalowej puszce. Nadają się do jedzenia nawet przez kilka tygodni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *