Przepisy

Mini szarlotka

Zapiekane jabłuszka pod kruszonką, czyli mini szarlotka to idealny deser na jesienne, leniwe popołudnie. Szybki i łatwy w przygotowaniu, a co najważniejsze pyszniutki.

Składniki

  • 100 g mąki 
  • 60 g masła
  • 60 g cukru brązowego
  • 2 jabłka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • trochę soku z cytryny

Sposób przygotowania

W mieseczce umieszczam wszystkie składniki na kruszonkę, czyli mąkę, zimne masło i cukier. Wszystko dokładnie rozcieram między palcami.

Jabłka kroję w plasterki i umieszczam w osobnym naczyniu. Dodaję przyprawy, cytrynę i mieszam.

Do małych okrągłych foremek przekładam jabłka, a na nie sypię kruszonkę. 

Piekę w 180 stopniach (góra, dół) przez 30 minut. Podaję jeszcze ciepłe.

Gotowe! 🙂

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *