Przepisy

Jagodzianki

Puszyste, miękkie bułeczki z jagodowym nadzieniem, pokryte dużą ilością lukru. Tak smakuje lato! Sezon na jagody trwa w najlepsze, dlatego już drugi weekend z rzędu w domu unosi się zapach świeżutkich jagodzianek. Poniżej dzielę się z Wami moim przepisem na te drożdżowe pyszności. Mam nadzieję, że Wam również przypadną do gustu. Życzę owocnych wypieków! 🙂

Składniki na ciasto

  • 40 g świeżych drożdży
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłego mleka
  • pół szklanki cukru
  • 100 g roztopionego masła
  • 1 jajko
  • 4 żółtka
  • szczypta soli
  • dodatkowo 1 jajko i 1 łyżka mleka do posmarowania

Składniki na nadzienie

  • 300 g jagód
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Składniki na lukier

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 lub 4 łyżki wrzątku

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać do miski, w której będziemy wyrabiać ciasto i uformować w niej wgłębienie. Rozkruszone w palcach drożdże umieścić w dołku z mąki, zasypać cukrem i zalać ciepłym (nie gorącym) mlekiem. Miskę przykryć ręczniczkiem bawełnianym i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20-30 minut.

W między czasie rozpuścić masło w rondelku i odstawić do ostudzenia. Jajko i żółtka razem roztrzepać.

Do wyrośniętego zaczynu dodać roztrzepane jajka i szczyptę soli, a następnie wyrobić ciasto robotem kuchennym lub ręcznie za pomocą łyżki. Pod koniec wyrabiania dodać ostudzone masło i wyrabiać tak długo, aż ciasto nie zacznie odchodzić od ręki. Miskę przykryć ręczniczkiem bawełnianym i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 h.

Jagody sparzyć wrzątkiem na sicie, osuszyć i przesypać do miski. Dodać przesianą skrobię i dokładnie wymieszać.

Gdy ciasto potroi swoją objętość, zbić je łyżką i delikatnie wyrobić. Jeżeli ciasto jest zbyt lepiące, żeby formować bułeczki, można dosypać trochę mąki, by przestało przyklejać się do rąk. Odrywać kawałki ciasta, kształtować kulki i spłaszczać je na placuszki wielkości dłoni. Na środek ciasta nakładać jagody, a następnie zamykać zlepiając boki i formować bułeczki w okrągły lub prostokątny kształt. Odkładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Blachę z jagodziankami przykryć ręczniczkiem bawełnianym i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 25-30 minut. 

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.

Wyrośnięte jagodzianki posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Piec 15-20 minut, w 180 stopniach w trybie góra dół bez termoobiegu, na złoty kolor, do suchego patyczka.

Cukier puder zalać wrzątkiem i rozrobić lukier. W razie potrzeby dodać więcej wody lub cukru pudru, aby uzyskać gęstą, ale jednocześnie łatwą do lukrowania pędzelkiem masę. Lukrować jeszcze ciepłe jagodzianki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *