Przepisy

Chruściki z przepisu mojej babci

Na małej różowej karteczce, takiej jak te które zawsze leżały na 5 piętrze jednej z poznańskich kamienic, moja babcia zapisała mi przepis. Żeby go nigdy nie zgubić przypięłam go zszywaczem do zeszytu, który służy mi jako przepiśnik. I kiedy już wszystko miało iść na marne, ciasto miało wylądować w śmietniku, zorientowałam się że do przepisu wkradł się mały błąd. Babcia napisała 2-3 łyżeczki śmietany gęstej. Oczywiście chodziło o łyżki 🙂 Ostatecznie skończyło się na pięciu i udało się! Mam ten smak, ten smak chruścików mojej babci.

Składniki na ciasto

  • 250 g mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 5 łyżek śmietany 18%
  • 1 łyżeczka spirytusu (można zastąpić 2 łyżeczkami wódki)

Pozostałe składniki

  • 500 – 600 g smalcu do smażenia (3 kostki)
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

Wszystkie składniki na ciasto umieściłam w misce, wymieszałam łyżką i wyrabiałam ciasto rękoma przez kilka minut. Następnie rozwałkowałam bardzo cienko, żeby trochę prześwitywało.

Ciasto pokroiłam na kilka wąskich pasków o szerokości ok. 2-3 cm. Następnie przecięłam w poprzek, tak aby otrzymać chruściki o długości ok. 5 cm. Każdy kawałek ciasta nakroiłam na środku. Biorąc do ręki jeden pasek, chwytałam za jego górę, przeplatałam przez otwór, wyciągałam od spodu i formowałam chruściki.

Smażenie

W wąskim i wysokim garnku roztopiłam smalec i smażyłam chruściki, dosłownie chwilkę z jednej i drugiej strony. Zawsze przed smażeniem sprawdźcie, czy tłuszcz jest już gotowy, wrzucając jednego chruścika. Jeżeli syczy i bąbluje, a faworek szybko wypływa na powierzchnię, to znaczy że można już smażyć pozostałe. Uważajcie jednak, żeby tłuszcz nie zaczął dymić i się nie przypalił. Jeżeli tak się stanie, to nic straconego. Dodajcie kilka kawałków ziemniaka (sposób babci) – ładnie oczyści smalec.

Cukrzenie

Kiedy faworki ostygły, obtoczyłam je w cukrze pudrze i gotowe! Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *