Przepisy

Brownie

Musi być słodkie, intensywnie czekoladowe i rozpływające się w ustach. Moje ulubione brownie z malinami i dużymi kawałkami czekolady. Idealne, szczególnie na długie jesienne i zimowe wieczory. Życzę udanych wypieków i smacznego!

Składniki

  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 200 g masła
  • 230 g cukru
  • 4 jaja
  • 180 g mąki pszennej
  • 100 g mlecznej czekolady
  • maliny
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

Gorzką czekoladę i masło rozpuszczam w rondelku, cały czas mieszając, żeby masa nie przywarła do spodu. Po połączeniu się składników odstawiam do ostygnięcia.

W osobnym naczyniu roztrzepuję jajka z cukrem, tak aby pojawiły się pęcherzyki powietrza. Dodaję ostudzoną masę czekoladową, dokładnie mieszając. Następnie dodaję przesianą mąkę. Całość mieszam do połączenia się składników.

Do powstałej masy dodaję połamaną na kawałki mleczną czekoladę (nie siekam na drobno, duże kawałki smakują o wiele lepiej). Całość mieszam i przekładam na formę o wymiarach 28 x 23 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch układam maliny, delikatnie je dociskając.

Piekę w 180 stopniach (góra, dół) przez 30 minut. Brownie po upieczeniu powinno być mokre w środku, ale nie surowe.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *